Aurul va continua să îşi consolideze o poziţie între nivelurile de 1.500 şi 1.600 dolari/uncie, cu precădere către plafonul superior, şi este posibil să atingă chiar pragul de 1.650 dolari/uncie în lunile următoare, a declarat Ole S. Hansen, senior manager, commodity analyst, Saxo Bank.
Potrivit acestuia, în Roma, în jurul anului 0 î.Hr., un cetăţean roman putea cumpăra o uniformă completă cu o uncie de aur. În 2011, un om de afaceri încă îşi poate cumpăra 'uniforma' cu o singură uncie de aur, ceea ce arată faptul că valoarea aurului a rămas intactă de-a lungul secolelor.
'Aurul nu poate fi niciodată creat, deşi mulţi alchimişti au încercat, nu poate fi distrus, întrucât nu este solubil în acid azotic, spre deosebire de argint şi metalele comune. (...) De la criza financiară din 2008, investitorii au căutat, din ce în ce mai mult, alternative pentru investiţiile tradiţionale, cum ar fi obligaţiunile şi acţiunile. Aurul a beneficiat foarte mult de pe urma acestei realocări. Accesibilitatea şi avantajele aurului l-au transformat într-o investiţie din ce în ce mai populară pentru toată lumea, de la investitorii în retail, până la cele mai mari şi avansate hedge funds. Pe parcursul ultimilor trei ani, investiţiile totale în comodităţi au crescut cu 265 miliarde dolari, la 425 miliarde de dolari, conform Barclays Capital. Aurul a stimulat în mod particular această creştere explozivă, metalul galben reprezentand mai mult de o treime din toate investiţiile în mărfuri', a declarat Hansen.
Potrivit acestuia, criza financiară din 2008 a zguduit credinţa oamenilor în sistemul financiar, deoarece băncile centrale au fost nevoite să inunde piaţa cu numerar, practicând dobânzi foarte mici, pentru a păstra instituţiile financiare pe lina de plutire.
'Acest lucru a declanşat goana de tauri în cazul mărfurilor, investitorii căutând b