În sectorul transporturilor rutiere, la fel ca în oricare alt sector, este important să se acorde atenţie condiţiilor de muncă pentru a se asigura o forţă de muncă motivată şi calificată. Anumite caracteristici ale sectorului fac mai dificilă gestionarea riscurilor decât în cazul altor sectoare. Totuşi, dacă se ţine seama de modul în care funcţionează în practică acest sector, precum şi de caracteristicile şoferilor şi de modul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, riscurile pot fi gestionate cu succes.
Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a publicat un raport de studii de caz în privinţa gestionării riscurilor la care sunt expuşi şoferii din domeniul transportului rutier. Cazurile prezintă o varietate de iniţiative şi intervenţii în vederea protejării şoferilor din domeniul transportului rutier.
Şoferii îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi în afara unui sediu fix. Aceştia pot fi persoane care desfăşoară activităţi independente şi care, de cele mai multe ori, au o experienţă îndelungată ca şoferi. Aceasta înseamnă că nu este întotdeauna uşor să se comunice cu aceştia şi să fie consultaţi şi implicaţi şi nu întotdeauna sunt deschişi la schimbări. Din acest motiv, şoferii trebuie să fie implicaţi în cel mai direct mod în găsirea soluţiilor - soluţiile trebuie să fie dezvoltate de şoferi pentru şoferi, prin utilizarea unor metode care să includă participarea acestora, în vederea utilizării experienţei şi pentru a obţine acceptul lor. De asemenea, este esenţial să se aloce o perioadă suficientă de timp pentru discutarea, planificarea, testarea şi introducerea modificărilor.
Experienţa, ca susţinător, formator şi mentor
În gestionarea riscurilor trebuie să se implice clienţii şi părţile interesate. Persoanele implicate în efectuarea livrărilor nu îşi desfăşoară activitatea în mod iz