Speriat de viteza cu care tinde să se erodeze efectul de opinie al constituirii marii coaliţii a opoziţiei, USL, Victor Ponta s-a gîndit că este cazul să inventeze o coaliţie şi mai mare, cu care să rupă iar gura tîrgului: comitetul tripartit anti-criză Putere-Opoziţie-BNR. Faptul că personajul cu pricina nu pricepe nimic din politică şi, mai larg, din temele sociale ale României, n-ar fi chiar o nenorocire, dacă el nu ar fi fost pus în fruntea unui partid care are pretenţia că ştie ce trebuie făcut în eventualitatea readucerii sale, de către electorat, la guvernare.
Erorile din spatele acestei iniţiative sunt atît de multe, încît nu ne-ar ajunge spaţiul a două editoriale doar pentru a le enumera; de aceea, o să le alegem doar pe cele mai flagrante.
Prima ţine de ignorarea dinamicii politice. Va să zică, partidele puterii se erodează masiv la guvernare şi se uită cu tot mai multă disperare la procentele slăbănoage din sondajele de opinie, opoziţia a atins cote la care nici n-ar fi visat cu doi ani în urmă, iar domnul Ponta ce face? Aruncă Puterii, cu mărinimie, un colac de salvare, mare cît o insulă, în loc să calce PDL-ul şi guvernul său în picioare pe unde îl prinde şi de cîte ori îl prinde la strîmtoare! Ştiu, domnul Ponta, ori cei care i-au băgat în cap năzbîtia, au mizat pe efectul pozitiv al "responsabilităţii": Iată, PSD nu se gîndeşte doar la el şi la cîştigul său electoral, ci vrea să "Salveze Ţara", chiar şi cu preţul transformării oponenţilor săi în eroi şi al eternizării lor la putere! Efectul acesta, dacă pe el s-a mizat, este la fel de puţin probabil ca şi inversarea polilor magnetici ai Pămîntului în următoarele 24 de ore. Las la o parte că tema "salvării ţării" a fost de mult confiscată de Boc şi de guvernele sale fără număr, dar ceea ce aşteaptă lumea de la viitoarea guvernare nu este cîtuşi de puţin "să fie salvată". Nu! Electoratul abia