Omul de afaceri Iosif Armaş a pus mâna pe clădirile din staţiune după ce a promis că va investi milioane de dolari în renovare. Investitorii cred că singura şansă de renaştere a staţiunii este ca autorităţile să renunţe la turismul popular şi să mizeze pe segmentul de elită.
Hotelurile din Herculane care până în deceniul trecut găzduiau mii de turişti în orice sezon sunt pe punctul de a se prăbuşi. Multe au fost vândute la preţuri de nimic, în ultimii doi ani, după ce Finanţele Publice sau băncile la care Armaş era dator le-au scos la licitaţie. „În toiul verii nu au funcţionat hoteluri ca «Diana», «Afrodita» şi «Minerva», trei complexuri care însumează 1.200 de locuri. Aveam înainte 5.000 de locuri, la un grad de acoperire la peste 90%. Aici e monoindustrie. Dacă turism nu e, nimic nu e", spune profesorul Ilie Cristescu, primul doctor în turism din ţară. Aproximativ 800 de oameni lucrau în hotelurile şi în bazele de tratament în momentul privatizării. Acum, personalul calificat nu depăşeşte 10% din totalul de atunci.
„E un adevărat dezastru aici. Cade totul pe noi. Totul se prăbuşeşte. Îmi venea să sparg televizorul când îl vedeam pe Armaş. El a distrus tot în această staţiune. Nu a investit nimic, a spoit acum vreo patru ani două camere şi atât", spune indignată Măriuţa Stoican, o turistă şocată de aspectul deplorabil al staţiunii în care şi-a petrecut tinereţea.
Până în ‘89, turiştii erau atraşi de băile termale
Armaş şi Agathon, principalii vinovaţi
În ultimii ani, printre clădirile rămase în paragină au răsărit pensiuni cochete şi câteva hoteluri mici, dar, în pofida condiţiilor foarte bune de masă şi cazare, acesta nu sunt atrăgătoare pentru turişti. Le lipseşte elementul esenţial - apa termală, ale cărei efecte sunt de-a dreptul miraculoase. „Iosif Armaş şi Dan Matei Agathon sunt principalii vinovaţi pentru dezastr