Afacerea Dominique Strauss-Kahn, fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, acuzat de viol în Statele Unite, revine în atenţia opiniei publice. Justiţia franceză se ocupă acum de o plângere, dar pentru unii observatori modul în care este mediatizată această anchetă are un substrat politic.
DSK se vede încolţit pe două fronturi, pentru că a luat amploare în ultimul timp şi o a doua anchetă, în Franţa, pe fondul acuzaţiei de agresiune sexuală formulată de o tânără scriitoare şi jurnalistă, Tristane Banon.
Tristane Banon îl acuză pe DSK de acte care s-ar fi produs în 2003, în contextul în care îi lua acestuia un interviu. Bineînţeles, multă lume se întreabă de ce nu a reacţionat Tristane Banon imediat. Ea are însă un răspuns: pretinde că ar fi fost sfătuită la acea epocă de unele persoane să renunţe la a depune plângere. Or, aceste persoane par să fie membri sau personalităţi ale Partidului Socialist.
De altfel mama jurnalistei, Anne Massouret, este o militantă a partidului iar mai nou ar fi recunoscut că a avut "o relaţie sexuală" cu DSK. Informaţia este de natură să provoace noi valuri de speculaţii. Acum toată lumea îşi spune de fapt: ia te uită, mama avea motive să-i ceară fiicei să nu-l atace în justiţie pe DSK. Fotografia lui François Hollande alături de fotografia lui Tristane Banon
Justiţia franceză a decis însă să audieze şi alţi martori, pentru a descoperi eventual cine avea informaţii acum opt ani despre o eventuală agresiune sexuală a lui DSK împotriva tinerei jurnaliste. În virtutea acestui demers va fi audiat ca martor şi François Hollande, aflat în prezent în plină campanie pentru prezidenţialele de anul viitor. El este chiar dat favorit pentru a câştiga primarele din sânul partidului socialist şi de a-l înfrunta apoi, în numele stângii, pe Nicolas Sarkozy.
Or, ce vedem marţi pe prima pagină a ziarului LE FIGA