Fostul preşedinte Ion Iliescu îşi va lansa vineri volumul \"Ion Iliescu – Fragmente de viaţă şi de istorie trăită\", carte care a văzut recent lumina tiparului. Preşedintele de onoare al PSD mărturiseşte în cuvântul înainte, postat pe blogul său, că nu-şi propusese să fie lider. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
"Nu visam, când eram copil, că voi ajunge preşedinte. Când eram eu copil, România era monarhie. Visul meu a fost unul mai modest: să învăţ, să muncesc şi să-mi schimb condiţia, într-o societate românească schimbată în bine şi ea", afirmă Ion Iliescu, subliniind că a avut o şansă în viaţă şi a profitat de ea.
"Sunt un om de stânga, nu neg şi nu-mi reneg trecutul. Mi-l asum, cu toate ale lui', subliniază Iliescu, care consideră că nimeni nu-i poate reproşa lipsa bunei-credinţe în ceea ce a făcut şi nici că nu ar fi învăţat din lecţiile de viaţă.
"A învăţat democraţia la locul de muncă"
Iliescu recunoaşte că "a învăţat democraţia la locul de muncă" şi că acest lucru nu a fost uşor deoarece “reflexe totalitare au existat întotdeauna în aceşti ani, în toate mediile, nu doar în politică şi printre politicieni".
"«Somn uşor, somn uşor, v-aţi ales cu-n dictator!», scandau adversarii mei politici, în marş prin Bucureşti, în 1991–1992. Ei bine, i-am dezamăgit! Nu am avut şi nu am calităţile necesare unui dictator, şi nici astfel de porniri. Nu m-a interesat puterea în sine şi nu am folosit puterea pe care am avut-o pentru a face rău sau în interes personal", mai spune Ion Iliescu, potrivit căruia nimic nu corupe mai mult decât “puterea". "Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. (...) Nu mi-am dorit puterea în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate", afirmă el.
Revenind la prezent, Ion Iliescu consideră că politica formelor fără fond şi modernizarea fără dezvoltare sunt marile slăbiciuni care îm