Uniunea Europeană (UE) a adoptat marţi o legislaţie care impune norme mai constrângătoare pentru tratarea deşeurilor nucleare, reglementând în mod strict exporturile către alte ţări, dar nu suficient de strict, în opinia ecologiştilor, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Este vorba despre un pas major pentru siguranţa nucleară din Uniunea Europeană. După ani de inacţiune, UE îşi asumă pentru prima dată angajamente cu privire la stocarea definitvă a deşeurilor nucleare", a dat asigurări comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, într-un comunicat.
Această legislaţie impune Guvernelor europene să pregătească, până în 2015 cel mai târziu, un program detaliat despre modul în care intenţionează să creeze centre de stocare definitivă a deşeurilor provenind de la centralele nucleare. În prezent, în majoritatea ţărilor nu există asemenea centre.
Totodată, mai multe state membre UE vor putea să se grupeze, convenind să utilizeze împreună un centru de stocare, amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.
Toţi urmează să stabilească un calendar şi modalităţi de construire a acestor centre. Ţările vor avea, de asemenea, obligaţia să îi informeze în mod corespunzător pe salariaţii întreprinderilor respective, iar populaţiile locale urmează să "participe efectiv la procesul de decizie".
De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să se supună, în mod periodic, unui examen internaţional, cel puţin o dată la zece ani, pentru a garanta aplicarea normelor celor mai stricte.
Un punct deosebit de sensibil, exportul deşeurilor către alte ţări, este autorizat, în continuare, dar în condiţii mai stricte şi mai constrângătoare. Astfel, "ţările de destinaţie" urmează să dispună de un centru de stocare definitivă aflat în serviciu la data expedierii deşeurilor, cu instalaţii aflate la mare adâncime în subsol, în cazul deşeurilor cu radiaţie puternică.
Ce