Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU CLĂDIRI DIN CARTIERUL ISTORIC FABRIC
Una din cele mai importante clădiri din zona centrală a Timişoarei, aflate în paragină, este Cazarma U. Constrcuţie ridicată pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cazarma a fost ani de-a rândul locul de adăpost al oamenilor străzii. Singurii „de afară” care ajungeau în clădire erau pompierii, chemaţi să stingă incendiile provocate de oamenii fără adăpot.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
O rază de speranţă a apărut în momentul în care Cazarma U a fost cumpărată de o firmă lituaniană, care intenţiona să investească aici câteva milioane de euro. Lituanienii au avut însă probleme financiare şi au revândut Mioarei Simcelescu, o femeie de afaceri din Timişoara. Împreună cu unul din cei mai renumiţi arhitecţi români, Simcelescu a realizat un concept futurist de renovare a clădirii.
La dezbaterea publică pe această temă, arhitecţii timişoreni au sărit ca arşi opunându-se construcţiilor de sticlă în zona istorică. Situaţia a determinat-o pe Simcelescu să spună că reacţia arhitecţilor vine ca urmare a faptului că nu i-a angajat pe ei în acest proiect. Până la urmă proiectul a rămas în coadă de peşte şi nu s-a mai realizat nimic.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU CONCEPTUL FUTURIST DE LA CAZARMA U
Cazarma din Piaţa Mărăşti din Timişoara nu este singura clădire lăsată în paragină. Mii de clădiri ameninţă zilnic viaţa pietonilor. Nu au fost deloc puţine cazurile în care bucăţ de tencuială desprinse de pe clădiri au căzut pe maşini, distrugându-le. Numai o minune a făc