Angajaţi de la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a Regiei Autonome pentru „Activităţi Nucleare" au reuşit „performanţa" de a rătăci 75 de documente clasificate din perioada 1979-2000, singura consolare fiind că dispariţia acestora nu prejudiciază siguranţa naţională.
Lipsa celor 75 de documente clasificate a fost observată la un inventar de rutină. Pentru că nu au reuşit să le găsească la sediu, cei din conducerea Regiei Autonome pentru „Activităţi Nucleare" - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti le-au declarat „iremediabil pierdute". Informaţiile secrete din aceste acte, din domeniul cercetării nucleare, sunt din perioada 1974-2002, iar dispariţia lor nu prejudiciază siguranţa naţională, după cum a precizat, pentru Hotnews, Marin Ciocănescu, şeful Structurii de Securitate şi director adjunct Securitate Nucleară.
Ce acte s-au pierdut
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a început pe 12 iulie investigaţiile pentru a afla cum a fost posibil ca actele cu informaţiile secrete să fie pierdute. Printre acestea se numără propuneri de invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii. Comisia care a cercetat dispariţia documentelor a ajuns la concluzia că acestea s-au pierdut probabil din cauza reorganizărilor prin care a trecut institutul, a schimbărilor repetate referitoare la subordonare, a modificării conducerii şi a disponibilizărilor de personal în perioada 1990-2001.
Nu le-au înregistrat
Oficiali ai SNC au afirmat că nu s-a constatat faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente şi că actele ar fi fost predate unor angajaţi fără ca aceste mutări să fie trecute în registrele de evidenţă.
Documentele pierdute au aparţinut secţiei de combustibil nuclear care lucra pentru centrala de la Cernavodă, a afirmat o sursă, expert în t