Confederatia sindicala din Germania, DGB, vrea reintroducerea siestei in programul zilnic de munca, invocand beneficii pentru angagati, dupa ce mai multe companii mari au pus la dispozitia angajatilor camere de odihna, relateaza Guardian, amintind cu ironie de criticile aduse de Angela Merkel sud-europenilor, sugerand ca acestia ar fi "lenesii" Europei.
Sindicatele sustin ca un somn scurt la pranz aduce multiple avantaje pentru sanatatea angajatilor. "Chiar daca siesta este ceva ce nu se mai practica in tarile din sudul Europei, este o idee buna din motive de sanatate. Un scurt somn dupa-amiaza reduce, de exemplu, riscul unui atac de cord, si sporeste energia", a declarat unul dintre membri executivi ai conducerii DGB.
Studiile sustin afirmatiile sindicalistilor. Cercetatorii de la Harvard si Universitatea din Atena au demonstrat ca angajatii care isi faceau siesta in mod regulat inregistrau o mortalitate pe fondul bolilor coronariene cu 37% mai scazuta decat cei care nu o faceau.
Ideea a prins deja in Germania, dand nastere unui trend. Companii mari ca BAAF, Opel, Hornsbach sau Lufthansa ofera camere speciale pentru angajati, iar angajatorii sustin ca obtin o productivitate mai buna.
Nemtii au avut siesta in program pana in perioada revolutiei industriale. Insa nevoile de munca in mare parte din industrie au facut ca acest obicei sa dispara in mare parte din Europa de nord, iar mai tarziu sa se reduca si in Europa de sud.
Insa nu toata lumea este de acord. "Avem deja o pauza de jumatate de ora pentru micul dejun si una pentru pranz. Daca am avea pauza mai lungi pentru somn, am ajunge acasa mult mai tarziu, ceea ce ar fi rau. Este altfel in Spania si Italia, unde trebuie sa te odihnesti pentru ca este atat de cald, dar aici in Germania nu avem veri adevarate", a declarat un electrician din Berlin. Confeder