Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piața muncii László Andor, contactat astăzi de Adevărul Europa, a spus că guvernul spaniol nu poate reintroduce permise de muncă fără a se consulta cu Comisia și Consiliul.
"Teoretic, Spania nu poate să reintroducă permise de muncă pentru români și bulgari, deoarece se află în cursul unui proces de liberalizare a pieței muncii, în conformitate cu legea comunitară," a spus, pentru Adevărul Europa, Cristina Arigho, purtător de cuvânt pentru László Andor, comisarul european pentru afaceri sociale, piața muncii și incluziune.
Presa spaniolă nu a relatat astăzi despre acest subiect iar informaţiile legate de eventualele restricţii pentru străini pe piaţa muncii erau foarte vagi. Comisia Europeană a confirmat, pentru Adevărul Europa, că nu a primit nicio notificare din partea Spaniei cu privire la această intenţie.
CITEŞTE pe adevarul.es dezbaterile autorităţilor spaniole pe această temă
Acest proces de deshidere a pieței muncii spaniole se află în a doua fază și se va încheia de abia pe 31 decembrie 2011, ceea ce ar însemna că o astfel de măsură ar fi luată ca și o schimbare a procesului de tranziție.
"În cazuri excepționale, însă, restricționarea pieței muncii este posbilă," mai spune Arigho. "Dacă unul dintre cele 25 de state membre (toate țările din UE, mai puțin România și Bulgaria) are probleme serioase cu piața muncii sau dacă aceasta se află în mare pericol și dacă țara nu s-a angajat într-un proces de implementare a unor măsuri naționale de liberalizare a pieței muncii, o astfel de mutare este legală," conform purtătorului de cuvânt al comisarului Andor.
Ce face Comisia
Chiar și într-o astfel de situație, Spania nu poate decide singură ce măsuri să ia. În primul rând, guvernul spaniol trebuie să respecte poziția Comisiei, căreia îi revine rolul de a decide ce fel