În România, aurul cucerit la un campionat european de tineret,de la o disciplină olimpică, este recompensat la nivelul unei primede joc banale din Liga a II-a la fotbal. Performanţa nu intră nicimăcar sub incidenţa legii, care prevede dublarea premiului.
Andreea Ogrăzeanu, Bianca Perie şi Esthera Petre, tripleta de aurde la Europenele de tineret (sub 23 de ani) de la Ostrava, auscăpat de o grijă. Nu vor avea bătăi prea mari de cap vizavi demodul în care îşi vor cheltui banii cuveniţi pentru performanţalor. Şi asta deoarece legea prevede o recompensă de numai 4.200 delei, adică fix 1.000 de euro, pentru un titlu continental. Cuaceşti bani îşi pot face un concediu low-cost în Bulgaria sau înTurcia ori îşi pot cumpăra un iPad ceva mai pricopsit. Cele mainorocoase mai trag speranţe să-şi completeze suma cu ceva bani dela club sau de la sponsori. Aşa cum e de pildă cazul EsthereiPetre, sportivă legitimată la CS Olimpia. "Este primanoastră sportivă calificată la Olimpiadă. Am investit în ea şi vominvesti în continuare. Ştim că recompensa de la minister estedestul de mică, pentru că atât prevăd normele financiare, dar noivom găsi un sponsor şi nu ne vom limita doar la cei 50 la sută dinsuma pe care o va da ministerul", declară Mihaela Neagu,preşedinta CS Olimpia.
Cuochii pe recordul Ionelei Tîrlea
Aseară, la sosirea în ţară, Andreea Ogrăzeanu, medaliată cu aur înproba de 100 metri de la Campionatele Europene de tineret, adeclarat: "Cred că Ionela Târlea s-a supărat deja pe minepentru că, fără să fiu răutăcioasă, ea nu a obţinut nicio medalieeuropeană la 100 de metri. Vreau să o depăşesc, pentru că esteidolul meu. Sper să-i dobor recordul naţional încurând".
Şaptecalificaţi la Olimpiadă
Cu aproape un an înainte de startul Jocurilor Olimpice de laLondra, România are deja şapte sportivi care au îndeplinitcriteriile de calificare la competiţi