Dalai Lama a insistat ca el va fi cel care se va ocupa de alegerea succesorului sau, intr-un interviu difuzat luni in Statele Unite. Liderul spiritual tibetan a descris dorinta Beijingului de a controla acest proces ca fiind "ridicola", scrie AFP.
Dalai Lama a parasit Statele Unite ale Americii luni, dupa ce a petrecut aproape doua saptamani pe pamant american, timp in care a fost primit la Casa Alba de catre presedintele Barack Obama, starnind astfel furia autoritatilor chineze.
Liderul spiritual tibetan, care a implinit 76 de ani in timpul sederii sale in America, a declarat ca nu ii va permite Chinei sa se ocupe de desemnarea urmasului sau. "Viata viitoare sau reincarnarea lui Dalai Lama, in cele din urma, este treaba mea, nu a altora", a spus liderul tibetan, intr-un interviu difuzat luni de catre NBC, fara sa specifice daca se va ocupa de alegerea succesorului in mod material sau spiritual. Referitor la liderii chinezi, Dalai Lama a declarat ca acestia au "adoptat recent o politica ridicola".
Dalai Lama a precizat, in repetate randuri, ca succesiunea ar putea insemna o rupere de la vechea traditie a reincarnarii si ca si-ar dori fie sa-si aleaga singur urmasul, inainte sa moara, fie ca acesta sa fie ales prin votul credinciosilor budisti. Dalai Lama nu exlude ca succesorul sau sa fie ales inclusiv din randul femeilor sau al tibetanilor aflati in exil.
Cu toate acestea, Guvernul chinez a afirmat in mod public, inca din martie 2010, ca va fi autoritatea suprema in alegerea succesorului lui Dalai Lama si ca orice alegere neconfirmata de catre autoritatile de la Beijing ar fi "ilegala si fara valoare".
Intrebat despre China, Dalai Lama a declarat ca exista multe resentimente in procesul de dezvoltare al tarii si ca acest lucru ii va afecta stabilitatea: "China va invata, mai devreme sau mai tarzi