Bolnavii de diabet dependenţi de insulină aleargă de la o farmacie la alta, însă din ce în ce mai puţini au şanse de reuşită, singura soluţie fiind internarea în spital, unde ajung în stare gravă, uneori chiar în comă diabetică
Banii disponibili la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt pentru plata farmaciilor care eliberează reţete gratuite în programul naţional de diabet s-au epuizat încă de săptămâna trecută. Singura soluţie a rămas Spitalul de Urgenţă Slatina, secţia de specialitate. Aici, încă de săptămâna trecută, creşte constant numărul pacienţilor, unii ajungând cu simptome îngrijorătoare. Pentru situaţiile nu foarte grave, pacienţii sunt internaţi în forma de zi, li se administrează insulina şi pleacă acasă cu restul de produs. „Ei au fost bulversaţi numai la gândul că nu găsesc insulină, iar stresul la bolnavul de diabet produce efecte grave. Trebuie să se remedieze situaţia, pentru că este aproape generalizată. Cel puţin judeţele vecine au şi ele probleme. E vorba de viaţa acestor oameni“, a declarat dr. Nicoleta Chitea, şeful Secţiei diabet-boli nutriţie din cadrul Spitalului de Urgenţă Slatina.
Marile lanţuri de farmacii Catena şi City Pharma primesc reţete în aşteptarea unor suplimentări din partea CJAS Olt. În Corabia, de exemplu, s-a ajuns însă chiar la eliberarea contra cost a insulinei, doar că tratamentul pentru o lună poate costa şi 600-700 de lei, bani pe care puţini bolnavi îi au.
La CJAS Olt, situaţia se cunoaşte încă de la repartizarea bugetului. „Noi am avut o discuţie la Casa Naţională, ni s-a spus să aşteptăm“, a declarat preşedintele instituţiei, Florin Ciocan.
„Am stat şi trei ani blocaţi cu sumele pentru reţetele eliberate“
De aşteptat au peste 15.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, dintre care peste 4.000 sunt insulino-dependenţi, iar numărul lor creşte. La diagnosticarea iniţ