Eliberarea din arest a senatorului Cătălin Voicu şubrezeşte şi mai mult poziţia Puterii în Senat, care are, pe hârtie, doar un vot în plus faţă de Opoziţie. Revenirea lui Voicu la şedinţele de plen ar putea şterge această diferenţă, aducând pe picior de egalitate cele două tabere.
Potrivit site-ului Senatului, Puterea are 68 de reprezentanţi, în timp ce Opoziţia numără cu unul mai puţin. Cum Cătălin Voicu se afla în arest, USL a contat în sesiunea trecută pe 66 de voturi,dar a primit un sprijin din partea senatorului Ion Toma, fost PSD, actualmente neafiliat politic. Chiar după ce a plecat cu scandal din rândurile social-democraţilor, Toma a votat constant în favoarea acestora, raportul dintre Putere şi Opoziţie fiind, practic, de 68 la 67.
Prin revenirea lui Cătălin Voicu la şedinţele de plen Opoziţia redobândeşte un vot şi echilibrează raportul de forţe cu Puterea, ajungând la egalitate. În urmă cu o lună Opoziţia îl lua chiar în calcul pe Cătălin Voicu în strategia de a mai câştiga teren, avansând chiar, în urmă cu o lună, ideea de a cere ca senatorul Cătălin Voicu să fie lăsat să vină din arest la voturile din plen.
Experienţa a demonstrat însă că rareori senatorii Puterii precum şi cei ai Opoziţiei sunt prezenţi toţi la votul din plen. Ca urmare, tabăra care va reuşi să-şi impună proiectele de lege va fi cea care va reuşi să-şi disciplineze cel mai bine aleşii.
Majoritatea voturilor celor prezenţi este necesară însă doar în cazul proiectelor de lege ordinare. Puterea nu va reuşi să promoveze însă legile organice, pentru adoptarea cărora este nevoie de 69 de voturi pe care PDL, UDMR şi independenţii nu le însumează.
Bătălia se anunţă cu atât mai dificilă pentru reprezentanţii arcului guvernamental cu cât în Senat se află deja Legea asistenţei sociale, lege organică, despre care ministrul Muncii, Sebastain Lăzăroiu, spunea că trebuie t