Doar 30% din profesorii care au dat examen anul acesta au obţinut note peste 7, care le permit accesul la un post de titular. Sindicaliştii şi specialiştii dau vina pe salariile mici, care îi îndepărtează pe tinerii capabili de sistemul de învăţământ.
Rezultatele examenului de titularizare de săptămâna trecută sunt cele mai slabe din ultimii ani, potrivit datelor anunţate ieri de Ministerul Educaţiei. 32% din cei care au dat examen au luat note sub 5, care nu le oferă acces nici măcar la un post de suplinitor. Acestora li se adaugă alte câteva mii de candidaţi care s-au retras din examen după ce au văzut subiectele şi camerele de supraveghere din sălile de examen.
„Învăţămânul a ajuns un refugiu"
Note între 5 şi 7 au obţinut 38% din profesori, care pot obţine un post de suplinitor. Dacă aici procentul este comparabil cu cel al anilor trecuţi, la categoria notelor peste 7, numărul profesorilor este în scădere drastică: 30% în 2011 faţă de 45% în 2008.
Note de 10 au fost doar 26, de aproape patru ori mai puţin decât în 2008, când 80 de profesori au luat 10. În schimb, 52 de profesori au luat nota 1, iar jumătate dintre acestea au fost date la specializarea educaţie fizică şi sport.
Rezultatele de la titularizare vin la dor două săptămâni după şocul provocat de examenul de bacalaureat, la care au promovat doar 45% din elevi. Între cele două examene există o legătură strânsă, spun specialiştii şi liderii de sindicat. Principalul motiv este acela că tinerii absolvenţi fug de salariile mici din învăţământ şi preferă fie să lucreze la companii private, fie să plece din ţară. „În urmă cu câţiva ani, în învăţământ veneau elitele. Anul acesta au venit candidaţi cu pregătire medie sau sub medie, cei mai mulţi. În lipsă de alte şanse de a-şi găsi alte locuri de muncă mai vin încă tineri către învăţământ, dar nu cei mai buni", spune preşedintele F