Înfiinţarea complexurilor energetice blochează investiţiile din domeniu.
Banca Mondială recomandă, în raportul de evaluare a sectorului energetic din România renunţarea la înfiinţarea celor două complexuri energetice gigant, care ar urma să înglobeze 92% din producătorii de energie. Potrivit raportului Băncii Mondiale întocmit şi prin consultanţa Fondului Monetar Internaţional, constituirea celor doi giganţi din energie blochează, încă de la anunţarea proiectului, investiţiile din domeniu.
Reformă şi listare la Bursă
Experţii Băncii Mondiale (BM) au recomandat autorităţilor de la Bucureşti un set de acţiuni urgente pentru atragerea investitorilor şi repunerea pe picioare a sistemului de producere a energiei. Ca acţiune urgentă, guvernanţilor li se sugerează să anunţe public şi grabnic renunţarea la planul de înfiiţare a complexurilor energetice.
„Guvernul anunţă anularea planului de a crea două companii energetice şi reia punerea în aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003, aceasta fiind o strategie echilibrată de atragere a investitorilor şi de dezvoltare a societăţilor de stat viabile. Aceasta include listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica şi Romgaz", menţionează prima măsură de acţiune din raportul Băncii Mondiale.
Deşi experţii BM au solicitat un răspuns oficial la această problemă, din partea Ministerului Economiei reacţia a venit după o lună, fără semnătura ministrului de resort şi consemna doar un punct de vedere.
Scenariile oficialilor
Ieri, Ministrul Economiei, Ion Ariton, într-o declaraţie pentru Agerpres, a anunţat că se va continua procesul de analiză pentru înfiinţarea companiile Electrica şi Hidroenergetica, sau formarea a două complexuri energetice, unul pe lignit şi unul pe huilă.
„Suntem în plin proces de reorganizare a sectorului energetic. Analizăm atât eficienţa înfiinţări