Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,47%, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, iar acţiunile BRD (BRD) şi Fondul Proprietatea (FP) au asigurat 76% din lichiditatea de 38,9 milioane lei. Majoritatea pieţelor de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare orientându-se după linia pieţelor externe, însă au introdus ordine pentru volume foarte reduse.
Adrian Danciu, analist la SSIF Broker (BRK), spune că majoritatea investitorilor sunt pe poziţii de aşteptare, întrucât estimările lor în ceea ce priveşte evoluţia economiilor la nivel mondial nu converg. "Pe de-o parte sunt aşteptări inflaţioniste, susţinute în special de tendinţa inflaţiei şi a creşterii consumului din zona Asiei, precum şi de ipotezele continuării unor programe de stimulare cantitativă din partea Fed, iar pe de altă parte problemele datoriilor suverane care atrag măsuri de austeritate cu influenţă directă asupra consumului şi implicit a potenţialului de creştere economică pentru următoarea perioadă. În aceste condiţii aşteptarea este cea mai recomandată opţiune", a declarat Danciu.
El consideră că un eventual succes al ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) ar putea dezmorţi piaţa de capital din România, însă arată că semnalele de reluare a tendinţei ascendente ar trebui să vină tot de pe bursele mature.
"Orientarea unor investitori străini către acţiunea Petrom ar putea aduce BVB şi în alte cercuri investiţionale şi prin aceasta o creştere a potenţialului de atractivitate", a afirmat analistul.
La închiderea şedinţei, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, erau în scădere în medie cu 1,75%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri