Foto: Catalina Filip / Mediafax Unul dintre scriitorii intraţi în istoria literaturii române, Constantin Ţoiu împlineşte astăzi 88 de ani. Jurnalul Naţional îi urează „La mulţi ani!”.
„Ajungând la vârsta de 88 de ani, nu prea trăiesc decât în trecut, prin cele scrise în trecut. Pentru mine este foarte important ce crede generaţia foarte tânără de critici despre mine. De exemplu, Marius Miheţ, un foarte tânăr critic, care trăieşte la Oradea, scrie în prefaţa cărţii «Căderea în lume»: «Între romanele de top ale generaţiei '60, „Căderea în lume” este o realizare admirabilă alături de „Lumea în două zile” a lui George Bălăiţă. Deşi s-au făcut aprecieri despre cărţile lui Augustin Buzura, Paul Georgescu, Petre Sălcudeanu, Alexandru Ivasiuc, romanul lui Constantin Ţoiu este mult peste aceste realizări având o construcţie impecabilă, scris cu un raţionament aparte, prozat inteligent de un maestru al geniului. Multiplele sale conotaţii şi sugestii de lectură confirmă după 20 de ani o bijuterie prozastică aproape uitată. Dacă sunteţi dezamăgiţi de romanul contemporan, citiţi această carte, iar dacă vreţi să scrieţi vreodată un roman recitiţi-o». De asemenea, Luminiţa Marcu, şi ea un foarte tânăr critic spune despre cartea mea «Vrăjeli de buzunar»: «Constantin Ţoiu seamănă foarte bine cu propriile sale cărţi. Fără pretenţii elitiste,(...) Constantin Ţoiu ne reaminteşte de ce meseria de scriitor a fost cândva una atât de glorioasă».
Nu m-am gândit niciodată la premii, am fost întodeauna mirat, chiar şocat că am primit Premiul Academiei, Premiul Uniunii Scriitorilor, fel de fel de premii. Am fost copleşit de aceste premii pe care nu le aşteptam.
Dacă nu m-aş fi născut român, n-aş fi scris deloc. Eu sunt aromân, dar calitatea de aromân a potenţat în mine românismul. Am fost peste tot în lume, dar m-am simţit foarte român, în sensul cel mai bun al cuvânt