Personaje desprinse din romane universale au trăit în Munţii Metaliferi ai Hunedoarei. Adam Borza şi Vania Popa au prins rădăcini în Ormindea şi au marcat acest sat pentru o sută de ani. Legenda lor dăinuie şi azi Sursa: Remus Suciu
1 /.
Ruşii au reuşit să stăpânească decenii la rând America. Da, America. Mai precis Mica Americă, aşa cum i se spune satului hunedorean Ormindea. Oamenii trăiau aici mai bine decât americanii, la acea vreme.
Nu erau nici bogaţi, nici săraci, dar măcar nu erau exploataţi de capitalismul veros de la începutul secolului trecut. Au dus-o binişor până să vină ruşii peste ei. Primii ani cu noua orânduire au fost groaznici, iar povestea Americanului, cel căruia satul Ormindea îi datorează supra-numele, este elocventă.
Întors în "El-Dorado"-ul din Apuseni
Case risipite pe o vale, altele cocoţate pe nişte dealuri, ascunse printre cireşi, meri şi pruni. În toată zona, situată la poalele Munţilor Metaliferi din Masivul Apuseni, relieful, în detaliu, are porţiuni ciudate. Sunt urmele sutelor de "hude" săpate pe vremuri în pământ pentru a scoate aurul.
Şi a fost mult aur la Ormindea, îndeajuns de mult ca mii de oameni să trăiască bine doar din ce mai reuşeau să scoată din mine fără ştirea stăpânilor, indiferent care au fost ei, în funcţie de vremuri. Înflorirea satului s-a accentuat însă prin 1913, când "Americanu' " s-a întors acasă.
Adam Borza s-a născut la 1889 într-o familie săracă. Şi pe atunci se scotea aur de la Ormindea însă tatăl lui murise pe când avea doar 11 ani, aşa că nu mai avea cine întreţine familia. Tot atunci a intrat şi el în mină. Celor mari le părea rău de el şi încercau să-l menajeze. Tot ce era mai uşor de făcut, îi revenea lui, copilandrului care încerca să-şi ajute familia.
Pe la 17 ani i-a încolţit în minte ideea plecării. Auzise şi el de la prieteni că în Statele Unite e nevoie de oa