Anchetatorii au descins azi în 20 de locuinţe în cadrul unei operaţiuni privind combaterea fraudelor pe internet. 20 de persoane au fost duse la DIICOT Bucureşti pentru a fi audiate în legătură cu obţinerea ilegală a 500.000 de euro, prin vânzări fictive de bunuri, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.
Acţiunea are legătură cu operaţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute, soldată cu începerea urmăririi penale faţă de aproximativ 90 de persoane, acuzate de fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.
Cu ajutorul unor români din SUA, cyberinfractori din Bucureşti şi alte oraşe au înşelat 1000 de cetăţeni americani, provocând daune în valoare de 20 de milioane de dolari.
"Adesea, susţinând că sunt membri ai Armatei americane, aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate şi care nu bănuiau nimic să le trimită bani pentru a achiziţiona bunuri inexistente", a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă ambasadorul american, Mark Gitenstein.
În urma unei acţiuni comune, DIICOT şi IGPR, în data de 14 iulie au avut loc 117 percheziţii, fiind vizaţi 100 de suspecţi din Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. 50 de persoane au fost reţinute în urma audierilor. Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut î