Pericolul de contaminare a Europei Centrale şi de Est de către criza datoriilor din zona euro este destul de limitat, iar apariţia unui efect de domino în această regiune pare improbabilă, este de părere Timothy Ash, şeful diviziei de cercetare pentru pieţele emergente a Royal Bank of Scotland (RBS).
Dependenţa economică de zona euro este principalul canal prin care se poate transmite criza pentru că ţările din Est se confruntă încă cu o cerere internă slabă, iar creşterea lor economică se bazează pe exporturile către Vest, scrie Financial Times.
Alţi analişti au indicat încă două culoare prin care turbulenţele din zona euro ar putea pătrunde în Europa Centrală şi de Est, datoriile suverane şi finanţarea pe de o parte şi sistemul bancar pe de alta. Ash minimalizează însă importanţa acestora, argumentând că datoriile suverane în statele est-europene au valori medii echivalente cu 40% din Produsul Intern Brut, jumătate din media Uniunii Europene şi cu mult sub valorile astronomice de peste 120% din PIB înregistrate de Grecia şi Italia, ţări membre ale zonei euro.
În timpul crizei financiare din 2008-2009, problemele cu care s-au confruntat o parte din statele Europei emergente au fost de lichiditate şi nu de solvabilitate. Aceste economii aveau pieţe de capital interne subdezvoltate şi acces limitat la pieţele de capital internaţionale. De atunci, statele şi-au construit sisteme de protecţie, iar în multe cazuri, precum cel al României, au încă acces la programe de finanţare internaţionale, ceea ce le face mai puţin vulnerabile în faţa unor probleme de lichiditate, explică analistul RBS.
Totodată, el sugerează că sectoarele bancare din regiune sunt în general de mici dimensiuni şi notează că băncile internaţionale şi-au menţinut poziţiile în Europa de Est în timpul crizei financiare.
Ash pare să subestimeze importa