Raportul MCV de evaluare a reformei justiţiei şi combaterea corupţiei este dat publicităţii miercuri, 20 iulie, la Bruxelles. La patru ani şi jumătate de la aderarea lor la UE, România şi Bulgaria fac progrese în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. În 2012, Comisia Europeană va decide dacă va continua să monitorizeze cele două ţări.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Comisia Europeană nu ia acum niciun angajament şi afirmă doar că în 2012 , în al şaselea an de monitorizare a celor două ţări, se va lua decizia dacă atenta observaţie prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) continuă sau nu.
Aceasta se va face în funcţie de gradul de respectare a recomandărilor pe care Bruxellesul le face în acest an către Bucureşti şi Sofia.
România va trebui să continue eforturile şi să înregistreze noi progrese în lupta împotriva corupţiei, mai ales a corupţiei la nivel înalt.
Se remarcă aici că prea puţine cazuri ajung în faţa justiţiei. Unele se află în instanţa de judecată de peste trei ani şi au ajuns în totalitate sau parţial la termenele de prescripţie. Parlamentul, criticat în raportul MCV
Ca în fiecare an, deciziile Parlamentului privind anchetarea cazurilor de mare corupţie sunt criticate, acestea fiind considerate "inconsecvente şi imprevizibile".
Măsurile luate de România pentru ameliorarea şi modernizarea justiţiei sunt considerate semnificative şi ele sunt subliniate în raportul MCV al Comisiei Europene.
În fine, confiscarea averilor persoanelor condamnate şi subiectul achiziţiilor publice sunt şi ele prezente în evaluarea europeană.
Tonul raportului este mai critic în cazul Bulgariei, care se confruntă în plus cu problema crimei organizate şi cea a credibilităţii judecătorilor. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Raportul MCV de evaluare a reformei justiţiei şi combater