Ultimul fugar căutat pentru genocid în fosta Iugoslavie a fost arestat. Goran Hadzici, fost şef al Republicii Sârbilor din Krajna între 1991 şi 1993 a fost prins marţi dimineaţă, în Serbia, la aproximativ o sută de kilometri de Belgrad. El era ultimul om din lista inculpaţilor Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, care nu fusese capturat. Hadzici va fi transferat la Haga în cel mult o săptămână.
Profilul lui Goran Hadzici pare destul de şters. În vârstă de 52 de ani, Goran Hadzici a fost magaziner, apoi consilier municipal, dar complicatele evoluţii din timpul războiului iugoslav au făcut din el şeful unui stat-fantomă: Republica Sârbilor din Krajna, un teritoriu din Croaţia, pe care a vrut să îl cureţe etnic, în aşa fel încât acolo să trăiască numai sârbi. El se ascundea de autorităţi din anul 2004, de când Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) lansase un mandat de arestare împotriva sa.
Goran Hadzici e inculpat azi pentru 14 capete de acuzare, în primul rând pentru cel de crime împotriva umanităţii. Justiţia îi reproşează implicarea în moartea a sute de civili croaţi şi deportarea altor câteva mii.
Tragedia de la Vukovar
Episodul cel mai sângeros s-a întâmplat în noiembrie 1991. Oamenii lui Goran Hadzici au înconjurat spitalul din Vukovar, unde se refugiaseră mulţi croaţi, au intrat în el, au bătut şi torturat, apoi au executat 264 de oameni.
Hadzici mai e acuzat şi pentru că a ţinut în "captivitate prelungită şi în condiţii inumane" sute de prizonieri, în timpul războiului din Croaţia (1991-1995). "Condiţiile de viaţă în taberele de detenţie erau brutale şi inumane. Taberele erau suprapopulate, deţinuţii erau supuşi muncii forţate, sufereau de foame, erau torturaţi sau agresaţi sexual". Potrivit actului de acuzare, Goran Hadzici dorea să "înfiinţeze prin violenţă un stat sârb