Candidaţii care au nu au reuşit să ia nota 7 la examenul naţional de titularizare pot preda ca suplinitori, pe unul dintre posturile rămase neocupate. Condiţia este ca la examen să fi obţinut cel puţin nota 5. Sursa: =Arhiva EvZ
Dacă nu au luat nota minimă, mai au o şansă pentru un post de suplinitor dacă susţin examenul care se va organiza în august, special pentru aceste cazuri.
Conform declaraţiilor lui Mihai Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, "cei cu note de 5 nu au ce căuta la catedră, nici măcar ca suplinitori".
Se apelează la pensionari doar în cazuri excepţionale
Marian Banu precizează că rechemarea pensionarilor la catedră, acolo unde nu se completează posturile, este o soluţie la care se va apela doar dacă nu se găsesc alte variante. "În ultimă instanţă, aducem pensionari, 10-15, nu mai mulţi, pentru că ne dorim ca locurile să fie ocupate de tineri", precizează Banu, referindu-se la situaţia din Capitală.
Marile nemulţumiri în urma examenului de titularizare vin din partea celor care, pentru că nu au luat 7 sau pentru că nu există posturi titularizabile, trebuie să facă naveta, departe de casă, şi în comunităţi cu copii prea puţin interesaţi de învăţătură.
Din 2012, şcolile angajează în mod direct profesori
Acesta este ultimul an în care examenul de titularizare se organizează la nivel naţional. Din 2012, conform noii legi a educaţiei, cei interesaţi de un post în învăţământ se vor prezenta direct la şcoala în care ar vrea să predea. Instituţia va organiza propriul examen pentru posturile vacante, iar candidaţii vor participa la un interviu cu directorul şcolii. Dascălul admis va semna un contract pe perioadă limitată cu şcoala, până la obţinerea definitivatului. Debutanţii vor avea, în primul an, un mentor care îi va îndruma şi le va evalua activitat