Situaţia în care a ajuns centrul istoric din Băile Herculane este cel mai bun exemplu că românul ştie ca nimeni altul cum să-şi bată joc de valorile inestimabile. În timp ce alţii fac bani şi din piatră seacă, noi nu suntem în stare nici măcar să păstrăm ceea ce am moştenit de la predecesorii noştri.
Clădirile de patrimoniu din staţiunea de pe Valea Cernei au ajuns într-o stare deplorabilă, unele dintre ele fiind gata să se prăbuşească în orice zi. Situaţia nu este de ieri, de azi, ci de ani de zile. Actuala administraţie publică a făcut în ultima vreme paşi importanţi pentru salvarea clădirilor încărcate de istorie, dar până la reabilitarea lor mai trece o vreme. Pentru unele ar putea fi chiar prea târziu, pentru că “Perla Banatului” de odinioară este astăzi doar o tinichea.
Ce putem face pentru a proteja vestigiile istoriei noastre?
Click pe poze pentru fotogalerie!
La începutul anilor 2000, staţiunea de care Împărăteasa Sisi a Austriei se îndrăgostea în urmă cu 130 de ani se afla într-un declin îngrijorător. Ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, i-a oferit pe tavă, în cadrul unui proces de privatizare mai mult decât dubios, în 2001, aproape întreaga staţiune, centrul istoric şi complexul de hoteluri şi baze de tratament, omului de afaceri Iosif Armaş. Acesta s-a angajat să investească milioane de dolari, dar cum contractul de privatizare nu l-a văzut nimeni, nu a putut fi tras la răspundere pentru că nu a cheltuit un dolar pentru reabilitarea clădirilor de o valoare inestimabilă ajunse în proprietatea sa. “Iosif Armaş şi Dan Matei Agathon sunt principalii vinovaţi pentru dezastrul din Băile Herculane. Armaş încerca să convingă că staţiunea va renaşte şi nu mai puţin de 35 de milioane de dolari vor fi investiţi doar într-o primă etapă”, afirmă Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului Băile Herculan