Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, comisarul-şef Ovidiu Galavan, şef birou ServiciuL Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei, ne dezvăluie câteva trucuri din "culisele” celor care ne lasă cu buzunarele sau cu casa goale.
Jurnalul Naţional: Ce se mai fură în ultima perioadă?
Ovidiu Galavan: În ultima perioadă de timp se comit tot felul de infracţiuni, începând de la infracţiuni cu violenţă, furturi, furturi de auto, din auto şi alte infracţiuni conexe.Caracteristica principală fiind însă aceea că modurile de operare s-au schimbat. Dacă până în urmă cu doi- trei ani predominau furturile din locuinţe prin efracţie, chei potrivite,escaladare, tăiere grjlaje pentru locuinţele aflate la parter, forţare termopane, începând din semestrul doi anul trecut 2010 şi în semestrul 1 al acestui an constatăm că ponderea cea mai mare a furtului din locuinţe o deţin cele prin alte moduri de operare.
Jurnalul Naţional: Adică? Cât de ,,inventiv” este un hoţ care vrea să pătrundă în locuinţa cuiva? Ce metode are şi ce pretexte găşeşte?
Ovidiu Galavan: Sunt mai multe. În primul rând, împrietenirea.Se cunosc la piaţă, îi ajută să care bagaje, ceva de genul " haide că merg eu să-ţi fac piaţa" şi prin această metodă pătrund în locuinţa - în general a pesoanelor vârstnice şi de vârstă medie. Un alt mod de operare este cel prin oferirea de produse. Se prezintă la uşa apartamentului, sună, sunt de la firma cutare, prezintă diverse produse - că sunt electronice, că sunt cosmetice sau de alt gen.Victima,de bună-credinţă, acceptă să-i primească în locuinţă. De regulă, acţionează grupuri de câte doi-trei, femei şi bărbaţi sau numai femei. În timp ce persoana prezintă produsul respectiv şi oferta – de precizat că ofertele sunt deosebite pentru a câştiga încrederea - cealaltă persoană sub un alt pretext observă unde sunt banii, observă un