Incidentul s-a petrecut în perioada în care Neculai Mocanu era primar al comunei. Imediat după terminarea mandatului, în luna august 2010, el a eliberat iazul. Cele două firme care erau proprietare de drept ale iazului cer aproape 900.000 de lei daune
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în anul 2003, Neculai Mocanu a iniţiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care iazul Doroşcani, concesionat de SC Pescaris SA şi SC Rompescaris SRL, intra în domeniul public al comunei. Hotărârea prin care s-a făcut acest lucru a fost apoi declarată nelegală, însă Mocanu a refuzat să elibereze luciul de apă.
„Cunoştea situaţia juridică a terenului, fapt dovedit din corespondenţa purtată cu cele două societăţi comerciale, cu Prefectura şi din decizii ale instanţelor care i-au fost comunicate şi care atestau că hotărârea de consiliu local este nelegală şi nu poate constitui motiv de deposedare a iazului", explică procurorii în actul de acuzare.
Procurorii mai spun că după ce a ocupat iazul, Mocanu a plătit din banii săi trei bărbaţi care să păzească iazul. „S-a folosit de autoritatea şi credibilitatea conferite de funcţia de primar pentru a-i convinge pe cetăţeni că iazul aparţine domeniului public al comunei şi că trebuie apărat împotriva intervenţiei celor două societăţi comerciale", au mai precizat anchetatorii.
În timpul audierilor Mocanu a susţinut că este nevinovat invocând faptul că avea o hotărâre de consiliu local prin care iazul intra în domeniul public al comunei, deşi aceasta fusese declarată nelegală. Cele două firme care concesionaseră suprafaţa de apă au declarat că prejudiciul cauzat de nefolosirea fermei piscicole se ridică la aproape 900.000 de lei, plus TVA.
Procurorii au mai precizat că iniţial Mocanu a fost achitat, dar în 2006 sentinţa a fost casată şi dosarul trimis la Parchetul de pe lângă Judecătorie. În 2008,