Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat recent că un cutremur catastrofal va avea loc şi în România, unul de peste 7 grade.
„Este exact fereastra potrivită. În Vrancea se pot produce cutremure de mare adâncime, care sunt şi cele mai periculoase din lume", a men-ţio-nat acesta, precizând totuşi că un cutremur precum cel din Japonia nu poate avea loc în România. Totuşi, Mărmureanu men-ţiona luna trecută, în cadrul unei conferinţe pe tema riscurilor catastrofale, că „până în 2040 nu ar trebui să ne aşteptăm la un cutremur devastator în România, majoritatea urmând să fie de intensitate de până în 5,7 grade pe scara Richter şi de suprafaţă, deci care nu prezintă un risc major".
Anual se produc 8-12 seisme în Vrancea, de circa 4 grade
Vrancea este cea mai activă regiune seismică a ţării, unde anual se produc 8-12 seisme de magnitudini mai mari sau egale cu 4,0 grade pe Richter. Dintre aceste cutremure, unul sau două evenimente au magnitudini în jur de 5 grade.
Cutremurul din 1 mai 2011 a fost cel mai puternic seism vrâncean produs în ultimii doi ani, după cutremurele din 25 aprilie (5,5 grade) şi 24 iulie 2009 (5 grade). În anul 2010, în regiunea Vrancea s-au produs doar două cutremure de magnitudine 4,7 grade, resimţite şi în Bucureşti. De asemenea, în ultimii 200 de ani au avut loc nouă cutremure de mare intensitate, cel mai recent fiind cel din 1977, soldat cu 1.500 de victime şi pagube de peste două miliarde de dolari, un eveniment similar putând provoca daune de 17 miliarde de dolari. Potrivit estimărilor specia-liştilor, Un eventual cutremur de proporţii în România ar genera, doar la gospodăriile populaţiei, pagube pentru a căror refacere ar fi nevoie de circa 8-10% din PIB-ul ţării.
113 clădiri din Bucureşti înca-drate în clasa I de risc seismic
Reamintim că doar în Bucureşti există 113 clădi