Guvernul a aprobat ieri preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom, de 0,3708 lei/acţiune, cu 19% mai mic decât preţul maxim de 0,46 lei/acţiune anunţat la lansarea ofertei.
La acest preţ, statul ar încasa circa 485 mil. euro din vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom, faţă de 602 mil. euro cât ar fi fost valoarea ofertei la preţul maxim de 0,46 lei.
"Anunţarea preţului minim ar trebui să aducă o încredere mai mare faţă de ofertă şi maximizează şansele ca aceasta să se încheie cu succes. Preţul minim poate fi considerat unul bun pentru cumpărători. Cred că este mai interesant pentru investitorii instituţionali decât pentru cei de retail, în condiţiile în care nu diferă foarte mult de cel din piaţă", a declarat Alin Brendea, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction.
Preţul minim anunţat este uşor sub preţul de pe bursă al acţiunilor, care era ieri de circa 0,382 lei şi reflectă condiţiile actuale de piaţă, în care investitorii sunt foarte reticenţi în a-şi asuma riscuri şi caută să obţină un preţ cât mai bun în ofertele de acţiuni. Unii brokeri cred că la stabilirea preţului minim, Guvernul a ţinut seama şi de nivelul subscrierilor înregistrate de la începutul ofertei (pe 11 iulie) şi până în prezent. Subscrierile sunt secrete şi doar comisia de privatizare are informaţii privind nivelul acestora.
Ministrul economiei Ion Ariton a declarat ieri că subscrierile de până acum nu au fost mari, dar că se aşteaptă ca investitorii să cumpere cel puţin 80% din acţiuni, astfel încât oferta să se încheie cu succes şi ca preţul final să fie peste cel minim.
"Conjunctura de pe piaţa internaţională nu este foarte bună în acest moment şi este posibil ca investitorii să încerce să beneficieze de acest lucru, iar preţul final să fie mai apropiat de cel minim decât de preţul maxim din ofertă", mai spune Brendea.
@N