Constantin Zgâmbău, artistul plastic excentric al Hunedoarei, a luat la examenul de titularizare nota 3,30. Pe parcursul anului trecut a predat ca suplinitor la şcolile generale din localităţile Ghelari şi Teliuc, precum şi la Şcoala Nr. 6 din Hunedoara.
Acesta a intrat în sistemul de învăţământ în urmă cu doi ani, când a predat la Clubul Copiilor din oraşul de pe Cerna.
La examenul de titularizare din 2010 a luat nota 2,42. Anul acesta a obţinut un punctaj ceva mai mare: 3,30.
Spune că nu are nicio explicaţie pentru acest rezultat, ci doar caracterizează examenul ca fiind „grotesc şi mişelesc”.
„Anul trecut s-au dat definiţii de termen. A fost ca şi cum i-ai pune pe studenţii de la Drept să înveţe legile şi Constituţia pe de rost. Nu m-am pregătit pentru evaluare. Dacă m-aş apuca acum să învăţ, înseamnă că cei 30 de ani de activitate pe care-i am nu valorează nimic, perioadă de timp în care am avut cel puţin 100 de expoziţii personale, fără a le mai aminti pe cele de grup”, a declarat Constantin Zgâmbău.
Hunedoreanul spune că metodologia examenului de titularizare nu este corectă. La proba practică, de exemplu, a avut la dispoziţie trei ore pentru a desena natură statică, plus de prezentat un portofoliu. Este nemulţumit că generaţia 2011 de absolvenţi de facultate a primit aceleaşi calificative ca şi el. „Nu-i învinovăţesc pe ei, însă asta înseamnă anularea biografiei mele şi supraevaluarea lor. Totul din cauza felului în care se organizează examenul”, a precizat Zgâmbău.
A adăugat că evaluarea dascălilor nu este deloc corectă pentru că „lucrările candidaţilor trec prin foarte multe mâini. Dacă ai relaţii bune, nota ta poate fi oricând modificată în funcţie de un semn grafic dinainte stabilit. Nu contează că nu ţi se vede numele pe lucrare, dacă cine trebuie ştie care este ultimul tău cuvânt scris, ştie şi ce notă să îţi de