Clubul "Romania-UE" Bruxelles lansează o dezbatere despre viitorul României pe arena europeană: cum să transformăm succesul individual al românilor din Bruxelles într-un succes de ţară?
Consultarea publică este adresată tuturor specialiştilor din Romania şi din afară care doresc să emită opinii pe dosare sectoriale.
Opiniile strânse se vor structura într-un document numit Carte Albă, care ar urma să conţină idei privind principalele direcţii de urmat pentru Romania.
"Vrem să punem România pe culoarul ascendent în relaţia cu Uniunea Europeana. Nu vrem revolutie, dar vrem evolutie!", spune Dan Luca, fondatorul Clubului România-UE.
Consultarea publică vine în contextul în care un număr importanmt de experţi şi responsabili politici susţin că este necesară o noua lege de coordonare a afacerilor europene, care sa permită o mai mare implicare a Parlamentului României si a actorilor interesati în procesul decizional, în conformitate cu prevederile Tratatului Lisabona.
"Pentru a ţine cont de noile realităţi, este necesară adoptarea unei noi legi a afacerilor europene, care să fie în concordanţă cu prevederile Tratatului Lisabona. Acesta conferă parlamentelor naţionale o putere sporită în procesul decizional european. De asemenea, este necesar un consens naţional în ceea ce priveşte afacerile europene, precum şi o mai intensă dezbatere în acest domeniu"afirma, la 11 iunie, consişlierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, invitat la o dezbetere organizată la Bruxelles de Clubul România-UE.
Clubul Romania-UE a fost constituit în septembrie 2003 de către un grup de români care activerază în Bruxelles, atât în instituţiile europene cât şi în sectorul privat din capital europeană. Clubul este independent financiar, fără caracter religios sau politic, independent de orice structură guvernamentală sau partid politic