Foto: Lucian Tudose / Agerpres Economist, analist, fost ministru al Economiei, un adevărat profesionist. Ilie Şerbănescu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează „La mulţi ani!”
„Mă numesc Ilie pentru că m-am născut de Sfântul Ilie. Probabil, tocmai Sfântul Ilie a făcut să pot trece prin viaţă până la această vârstă înaintată, lăsându-mă şi în vâltoarea timpurilor, dar şi săltându-mă, alături de el, în carul său din nori, în momentele cele mai grele. Am trăit ascensiunea dureroasă a comunismului, am trăit şi decăderea cvasiridicolă a acestuia, am trăit renaşterea spectaculoasă a capitalismului în România sau, mă rog, a ceea ce numim, maculator, capitalism în această ţară. Şi dacă mai fac puţin umbră pământului, apuc, după cum se desfăşoară lucrurile, căderea şi a acestuia. În consecinţă, aş spune că în comunism n-am fost disident, ci doar decent. Nici măcar acum nu sunt disident, ci doar decent. Din păcate, doar disidenţii pot eventual schimba ceva, decenţii însă nimic. Cunoaşterea economiei este un privilegiu pentru desluşirea trecutului şi înţelegerea viitorului.
Mă întrebaţi de regrete. Regretul cel mai mare este că atât în comunism, cât şi în ceea ce numim acum capitalism în România, nu a existat o soluţie naţională, ci doar una individuală, pe care, vai, mulţi, din ce în ce mai mulţi o caută în afara României.
Mă întrebaţi ce viitor văd României. Este unul minunat, dar lipseşte cu desăvârşire, din simplul motiv că România nu mai are economie. Ceea ce este acum prin România, nu este economie. Şi dacă economie nu e, nimic nu e. Este foarte posibil ca România însăşi să dispară. N-aş vrea să apuc vremurile acelea. Ar fi cea mai mare durere. În România mai este de trăit doar pentru munţii ei. I-am cutreierat din Cerna până în Rodna şi în sensul acelor de ceasornic şi în sensul invers al acelor de ceasornic. Îi salvea