Cunoscutul scriitor francez în vârstă de 63 de ani revine în România pentru a-şi lansa cel mai recent volum de eseuri, „Paradoxul iubirii“. Supranumit „filosoful actualităţii“, Pascal Bruckner se întâlneşte cu cititorii săptămâna viitoare, miercuri, 27 iulie, de la ora 18.00, în Librăria Cărtureşti Verona.
Pascal Bruckner, autorul romanului libertin „Luni de fiere" şi al eseurilor „Tirania penitenţei" sau „Noua dezordine amoroasă", se află la a şasea vizită în România. Alături de scriitor, la Librăria Cărtureşti, vor fi prezenţi regizorul Chris Simion, care a semnat o piesă după romanul „Copilul divin", criticul Dan-Silviu Boerescu şi Magdalena Mărculescu, directorul Editurii Trei, editorul cărţilor lui Bruckner în România. Porinind de la volumul de eseuri „Paradoxul iubirii", care analizează ipostazele iubirii în lumea contemporană - iubirea e prezentă, astăzi, inclusiv în discursul politicienilor, crede şi scrie Bruckner -, va avea loc o dezbatere cu cititorii. Dilema pe care Bruckner îşi propune să o desfacă este cea a paradoxului dintre pasiunea şi independenţa pe care le căutăm, în mod egal, în iubire.
„Un popor nu mai e condus, ci răsfăţat"
Într-un interviu acordat la finalul lunii mai, în exclusivitate pentru „Adevărul literar şi artistic", Pascal Bruckner vorbea despre cum liderii politici se folosesc de iubire în discursul lor. Felul în care „un popor nu mai este condus, ci este răsfăţat, legănat se aplică foarte bine şi comunismului, unde tot răul era construit în numele iubirii, într-un spirit frăţesc - eram popoare de fraţi şi surori - şi, cu toţii ştim care a fost deznodământul", spune Bruckner. „În democraţie, în ultimii douăzeci de ani, liderii politici se folosesc de limbajul iubirii, cu intenţii pozitive, vor să ne mângâie. Rezultă un paradox, este deconcertant pentru că nu-l rogi pe preşedintele tău sau pe prim-ministru s