Legumicultorii din Lunguleţu, Poiana şi Slobozia Moară susţin că abia îşi acoperă investiţia, cu condiţia să nu fi avut credit la bancă. Cartofii se vând în sudul judeţului Dâmboviţa cu 30 de bani kilogramul. Nu câştigă populaţia, ci samsarii, fiindcă în piaţă şi la supermacheturi preţul barabulelor variază între 1 şi 1,5 lei.
Producătorii de legume din bazinul Lunguleţu-Poiana-Slobozia Moară spun că anul acesta au dat-o în bară. Preţul cartofului a scăzut până la 30 de bani kilogramul. În aceste condiţii, nu sunt acoperite cheltuielile de producţie.
„Am cumpărat sămânţa cu 1,5 lei/kg. Dacă adăugăm îngrăşământul, insecticidul şi mâna de lucru, costurile de producţie depăşesc 10.000 de lei pentru un hectar. Faceţi un calcul simplu. La 30 de tone producţie la hectar, cu 30 de bani kilogramul, ieşim pe pierdere. Situaţia este şi mai grea, dacă te-ai împrumutat la bancă să cultivi pământul”, afirmă Vlad Ion, primarul comunei Lunguleţu.
Avantajaţi sunt intermediarii
Oamenii vând barabulele de-a lungul DN 7, Bucureşti-Piteşti, sau în târgul de cartofi deschis de un arab pe structura fostului abator avicol de la Lunguleţu. Aici, vin zilnic zeci de căruţe şi tractoare cu remorcile pline cu cartofi.
„Uneori stăm de dimineaţa până seara şi nu vindem mare lucru. Am dat cartofii şi cu 25 de bani. Mi-e ciudă când văd preţul în pieţe. Câştigă mai mult decât noi intermediarii, dar ce să facem. Noi trebuie să fim şi în câmp. Muncim de ne sar ochii din cap şi ne alegem cu praful de pe tobă”, spune unul dintre cultivatori.
Agricultorii au ajuns la concluzia că, dacă ar fi existat în zonă un siloz pentru depozitare, alta ar fi fost situaţia. Puteau să ţină preţul mai sus, aşa încât să-şi scoată banii investiţi, plus profit. Nu-i interesează declaraţiile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cum că ei, talpa ţării, salvează inflaţia din România cu