Statul mai avea la dispoziţie o zi pentru a anunţa preţul de referinţă (preţul minim) pentru oferta Petrom, însă a preferat să iasă mai devreme cu acest anunţ pentru a nu risca să rămână cu acţiunile nesubscrise.
Investitorii de retail, în principal, au solicitat cu insistenţă ca statul să anunţe un preţ minim de vânzare a acţiunilor din ofertă încă de la lansarea acesteia, iar în lipsa acestui reper au preferat să stea pe margine. Activitatea în unităţile bancare unde se pot subscrie acţiuni Petrom (Banca Transilvania, Bancpost şi CEC) a fost slabă în prima săptămână de derulare a ofertei, semn că vânzarea de acţiuni în cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din România nu a reuşit să atragă interesul publicului larg.
Nici investitorii familiarizaţi cu bursa, care au fost contactaţi de ZF pe parcursul ultimelor zile, nu au părut foarte interesaţi să cumpere acţiuni, unii dintre ei, precum Dumitru Tudor, spunând că aşteaptă ca statul să anunţe un preţ minim.
Faptul că investitorii nu s-au înghesuit până acum să subscrie acţiuni Petrom a fost confirmat şi de ministrul economiei Ion Ariton, cel care a anunţat ieri dimineaţă preţul minim de ofertă. "Pot să vă spun că, în primele zile, gradul de subscripţie a fost mai mic. Ştiţi foarte bine, în general subscrierile se fac în ultimele zile, de aceea ne-am şi păstrat această prerogativă a Guvernului ca în ultimele trei zile înainte de termenul final de subscriere să facem modificarea şi să anunţăm preţul minim, pentru că în general în ultimele două şi trei zile se fac subscrierile. Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzare a acţiunilor", a spus Ariton, într-o conferinţă de presă susţinută ieri după şedinţa de guvern în care a fost aprobat preţul minim.
Pentru finalizarea ofertei Petrom, este necesar ca 80% dintre acţiunile of