Admiterea la liceu din acest an este triată la sânge de elevii care evită şcolile unde s-a picat pe capete la Bacalaureat. Cele mai slabe şcoli din întreg judeţul vor avea în următorul an şcolar deficit mare de elevi la toate secţiile.
Bac-ul din acest an îşi arată colţii la înscriere. Rezultatele slabe obţinute de elevii de clasa a XII-a au început să provoace deja efecte negative asupra liceelor cu cote mai scăzute. Mulţi viitori liceeni evită acum să se înscrie la şcolile unde elevii au dat chix la examenul maturităţii. Dacă facultăţile vor avea de suferit în toamnă din cauza lipsei studenţilor, mai multe licee din judeţ se trezesc acum cu foarte multe locuri rămase neocupate.
„E normal să evaluezi înainte de alegerea unui liceu. Situaţia Bacalaureatului dezastruos din acest an ne limitează opţiunea pentru viitorii patru ani. La începutul clasei a opta îmi doream un liceu de meserii, în speranţa că după ce voi termina şcoala voi putea pleca afară, la o specializare”, a spus Codrin Lupşa, viitor licean care în acest an a optat pentru Colegiul Economic Arad.
Peste 400 de elevi lipsă
Din totalul de 4.440 de locuri, la licee au rămas neocupate în prezent 476 de locuri. În topul celor mai slabe licee din judeţ se află Grupul Şcolar „Vasile Juncu“ din Miniş, unde din cei 46 de candidaţi, unul singur a reuşit să promoveze, fapt care a condus la un deficit de 30 de elevi. Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr“ din Pecica are un deficit de 22 de elevi, în timp ce Grupului Şcolar „J. Gregor Tajovski“ din Nădlac îi lipsesc 20 de elevi pentru Filologie şi încă zece pentru Comerţ.
Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn“ din Arad duce lipsă în schimb de elevi la secţia de limbă maternă. „Singurele lipsuri pe care le avem sunt la bilingv, cinci elevi, şi la limba maternă, adică germană, opt elevi, dar aici problema stă în faptul că nu pre