Mai sunt 13 zile şi SUA sunt falite. Pentru a evita dezastrul, e necesar ca republicanii şi democraţii să cadă de acord rapid asupra unui compromis: impozitele-n sus, cheltuielile-n jos! Deocamdată nu există acest consens, dar politicieni moderaţi din ambele tabere negociază în culise.
Circulă în capitala Americii un plan despre care se vorbeşte că ar fi soluţia pentru ieşirea din criză. Este un document elaborat de aşa numita "bandă a celor şase", un grup format din senatori republicani şi democraţi. Propunerea lor "este un pas important" în direcţia bună, a declarat în context preşedintele Barack Obama.
Planul prevede următoarele: reducerea masivă a cheltuielilor publice în următorii zece ani. E vorba despre patru mii de miliarde de dolari. În acelaşi timp, însă, cei şase cruciaţi ai echilibrului bugetar în SUA vor să reformeze din temelii şi sistemul american de taxe şi impozite, astfel încât să crească încasările la buget.
Republicanii din grup vor să le arate colegilor de partid că a astupa găurile din buget nu înseamnă automat creşterea impozitelor. Chiar şi reduceri în bugetul Apărării, care la conservatori sunt de obicei tabu sunt luate în calcul din nou. De cealaltă parte, democraţii din grup promovează reduceri ale cheltuielilor publice, un tabu în tabăra de stânga. Interes enorm la Senat
Când a fost prezentat planul transpartinic de ieşire din criză, acesta a provocat un interes enorm în Senat. Circa jumătate din totalul senatorilor din ambele partide au fost prezenţi la citirea documentului. Acum urmează "să vedem câţi senatori vor să se implice cu adevărat în acest demers", a declarat Mark Warner, un membru al "bandei celor şase".
Mai rămâne însă destul timp pentru un astfel de plan ambiţios? Harry Reid, şeful democraţilor din Senat, este sceptic. "Mai sunt doar 13 zile şi unii senatori vor să împiedice cu to