După ce am publicat în „Adevărul" articolul „Anticarii moldoveni vor o lege care să-i protejeze", am primit la redacţie o scrisoare de la un colecţionar din Chişinău care spune alarmat că au revenit vremurile staliniste.
„Insist să-mi păstrez anonimatul pentru că am impresia că incet, dar sigur, în Moldova se instaurează un regim dubios", scrie autorul scrisorii.
El povesteşte despre tatăl său, cunoscut savant, care a ţinut ascunsă în podul casei, în perioada socialismului înfloritor, o bogată colecţie de carte veche românească. Asta s-a întâmplat pe timpurile lui Stalin, Hrusciov şi Brejnev.
„Astăzi, după douazeci de ani de aşa-zisa independenţă, eu iarăş trebuie să dosesc aceste cărţi, în virtutea unei noi legi care urmează să fie adoptată în Parlament, "Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil".
Colecţionarul spune că legi similare există în toate ţările Uniunii Europene, doar că în concepţia europeană, bunuri culturale de patrimoniu naţional sunt piese de importanţă excepţională, aflate în muzee de stat, colecţii publice, instituţii de cult şi clasificate , în modul corespunzator, în registrul de stat.
„La noi însă toate obiectele de artizanat contemporan vor fi considerate piese de patrimoniu naţional şi nu vor mai putea fi comercializate liber, în special străinilor, pentru a fi scoase din ţară. Farfuriile şi cănile, cu inscripţionări gen „Moldova" sau „Chişinău" vor deveni un lux pentru străinii ce ne vizitează. Tentativa de a scoate aceste obiecte va fi considerată drept export illegal şi se va pedepsi contravenţional sau chiar penal", susţine colecţionarul.
Specialistul spune că îl pune în gardă faptul că va fi obligat să declare bunurile culturale şi colecţiile aflate în proprietate privată lucru ce îl poate pune în pericol. „În Statele Uniunii Europene, care au adoptat asemenea legi, cel mai elocvent