Expunerea la ultraviolete şi pielea plină de aluniţe sunt factori de risc pentru cancer. Aluniţele mari, asimetrice, cu o culoare neomogenă şi contur neregulat sunt considerate suspecte.
Dacă aveţi pielea albă şi plină de aluniţe, v-aţi expus foarte mult la soare sau vă ştiţi cu istoric de cancer de piele în familie, aveţi un risc crescut de a vă îmbolnăvi.
Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, iar incidenţa lui este în creştere, fiind întrecut doar de cancerul pulmonar. Medicii atrag atenţia că jumătate din populaţia albă care va atinge vârsta de 65 de ani va suferi de cancer de piele.
Factori de risc: ultravioleteleşi numărul mare de aluniţe
Melanomul se dezvoltă în apropierea unor leziuni sau pe o piele aparent sănătoasă. În general, apar sporadic, fără un istoric familial (doar 5-10% dintre acestea apar în familii cu risc mare).
Deşi oricine poate face cancer de piele, sunt la risc persoanele care au tenul foarte deschis şi ochi albaştri, foarte mulţi pistrui şi aluniţe cu forme neregulate, istoric de expunere la ultraviolete şi arsuri solare frecvente.
Testele genetice au demonstrat că bolnavii de melanom au o sensibilitate mai mare faţă de expunerea la soare.
S-a constatat, de asemenea, că riscul de a dezvolta melanom creşte direct proporţional cu numărul aluniţelor de pe corp. "Riscul este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele care au 11-25 de aluniţe (comparativ cu cei care au mai puţin de 10 aluniţe) şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe", subliniază Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti.
Pericolul de îmbolnăvire este mai mare şi în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.
Cum detectaţi singuri zonele suspecte
Aluniţele cu caracter anormal s