Spania va pune, pana la sfarsitul saptamanii, interdictie la munca pentru romani. Desi Guvernul Spaniol nu a precizat foarte clar care vor fi termenii acestui Moratoriu, este posibil ca el sa fie aplicat in aceeasi forma in care a fost aplicat in perioada 2007-2009, "avand efect doar asupra romanilor care nu au inca acte de sedere si de munca in Spania", se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).
Dupa intrarea Romaniei in UE, Spania a avut un Moratoriu de 2 ani care in 2009 a fost anulat, lasand piata muncii libera pentru romani.
Criza financiara din Spania si nivelul somajului ajuns la peste 20% au facut ca saptamana trecuta, Guvernul spaniol sa trimita pe Secretarul de Stat in probleme de Emigrare, Anna Terron, pentru a comunica decizia de a limita piata muncii pentru romani.
Presedinte FADERE, Daniel Tecu recomanda "tuturor celor care doresc sa plece la lucru in una dintre tarile Europei, sa incerce sa isi aranjeze locul de munca cat timp sunt inca in Romania".
Materializarea intentiei Spaniei de a restrictiona accesul muncitorilor romani pe piata muncii se va putea produce doar dupa ce procedura conforma va fi parcursa in acest caz si nu este decat o masura strict tehnica, cu caracter temporar, care nu-i va afecta pe cetatenii romani care lucreaza sau si-au depus actele pentru un loc de munca, a precizat, miercuri, intr-un comunicat de presa presedintele PDL Diaspora, deputatul William Branza.
Surse comunitare au declarat in urma cu doua zile pentru RFI ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere. Rata somajului in Spania a ajuns la 20 la suta din populatia activa.
Aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor