Raportul tehnic pe justiţie al Comisiei Europene (CE) anunţat astăzi, la Bruxelles, atrage atenția asupra administrațiilor locale din România, unde riscul de corupţie e crescut şi unde conflictele de interese ale funcţionarilor publici nu sunt sancţionate.
"Oamenii nu au încredere în administrația publică," scrie raportul CE, "în ciuda progresului realizat în ultimii ani". Experții europeani propun crearea unor posturi de "consilieri etici" la nivel central și regional pentru a consolida politica anti-coruție. Deși România a făcut deja eforturi în combaterea corupției la nivel local, acestea sunt "dificil de demonstrat", strategiile aplicate neavând rezultate concrete, mai spune raportul.
Achizițiile publice, o altă problemă
România a făcut foarte puține progrese în prevenirea conflictelor de interese în special în rândul funcţionarilor care lucrează în domeniul achizițiilor publice. Modificările aduse anul trecut (2010) legii privind conflictele de interese nu au avut rezultatele așteptate. Controalele nu reușesc, în mod sistematic, să identifice conflictele de interese existente.
Citeşte pe Adevărul EUROPA: Comisia Europeană cere României măsuri urgente în dosarele de mare corupţie
Verificările în procedurile de licitații se bazează doar pe o evaluare formală a datelor din declarațiile de interese ale funcționarilor, fără o analiză ulterioară mai detaliată. Membrilor Comitetului de evaluare a licitaţiilor și funcționarilor publici le este interzis să lucreze pentru companii ale căror acțiuni le evaluează în cadrul licitațiilor, însă această lege este pusă în practică cu dificultate.
Citeşte, pe Adevărul EUROPA, ce şanse are România să scape de monitorizarea pe justiţie