Persoanele care doresc sa isi cumpere un apartament printr-un credit Prima Casa trebuie sa se asigure ca indeplinesc conditiile programului guvernamental, dar nu doar atat. Bancherii nu acorda credite ipotecare oricui, chiar daca exista o garantie imobiliara in spatele imprumutului, ci vor sa se asigure ca clientii au venituri sustenabile si suficiente pentru a-si achita ratele.
Un client al unei banci poate obtine cel mult 57.000 de euro pentru a-si achizitiona un apartament vechi prin programul Prima Casa, valoarea maxima a casei fiind de 60.000 de euro in conditiile unui avans minim de 5%. Daca pretul apartamentului este mai mare, pentru a obtine credit prin Prima Casa clientul trebuie sa detina un avans mai mare.
Insa, nu toata lumea poate obtine 57.000 de euro de la banca, conditiile de eligibilitate impuse de institutiile de credit fiind stricte. Astfel, spre exemplu, pentru a obtine aceasta suma de bani printr-un credit Prima Casa pe 30 de ani de la BCR sau BRD trebuie sa aveti un venit lunar estimat de circa 3.500 de lei.
In cazul in care incercati sa obtineti acest imprumut de la Alpha Bank, Millennium Bank, CEC Bank sau Banca Transilvania este necesar sa dovediti obtinerea unui venit lunar un pic mai ridicat, de 3.600 de lei, potrivit datelor de pe portalul Conso.ro. Grecii de la Bancpost sau cei de la Piraeus Bank solicita clientilor un venit minim de circa 3.750 de lei pentru a le acorda un credit prin Prima Casa de 57.000 de euro.
Majoritatea creditelor acordate in etapele anterioare ale programului Prima Casa au fost, insa, de valori mai mici, in medie de circa 45.000 de euro. In acest caz si veniturile minime solicitate de banci sunt mai mici. BRD si BCR solicita venituri lunare de minim 2.800 de lei, in timp ce Alpha Bank, Millennium Bank, CEC Bank sau Banca Transilvania solicita obtinerea unor castiguri lunare de aproape