Foştii miniştri vorbesc despre o scădere a performanţei în sistemul de învăţământ "în ultimii ani", adică după ce şi-au încheiat mandatele, şi dau vina pe societate, la modul general, pentru faptul că dascălii nu sunt consideraţi o prioritate pentru viitorul României. Cei mai mulţi dintre foştii demnitari au făcut însă parte din aparatul legislativ care a condus societatea, având cel puţin un mandat de parlamentar. Cât despre soluţii, fiecare vorbeşte în funcţie de orientarea partidului din care fac parte: fie salarii duble pentru profesori, fie criterii mai stricte de performanţă pentru intrarea în sistemul de învăţământ, începând cu admiterea la facultate.
Singurul ministru care nu a dorit să comenteze notele de la titularizare este liberalul Cristian Adomniţei, acum deputat, care şi-a pierdut postul de ministru al Educaţiei pentru că nu a reuşit să-i împiedice pe parlamentari să voteze majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, promovată atât de PSD, cât şi de PDL în pragul alegerilor din 2008.
Mihail Hărdău, ministru al Educaţiei în perioada 2006-2007
"Acum se ridică vălul minciunii, pentru că situaţia aşa era şi în anii trecuţi. De ani buni, în învăţământul superior se intră fără concurs, iar finanţarea depinde de numărul studenţilor. Se stimulează copiatul şi dorinţa de a avea studenţi conduce la concesii, iar toate se resfrâng asupra calităţii. Eu sunt adeptul concursului de admitere şi al concurenţei pe posturile didactice, care ar trebui să fie de cel puţin două-trei persoane pe loc".
Mircea Miclea, ministru al Educaţiei în perioada 2004-2005
"Acum se confirmă un trend de a obţine performanţe slabe. Accesul la cariera didactică s-a schimbat prin noua Lege a Educaţiei, în sensul ca vor intra în învăţământ cei care fac un masterat didactic şi nu doar un modul pedagogic, ca până acum. Vechiul sistem permit