Livrările de spaţii comerciale s-au redus dramatic în acest an şi au atins cel mai redus nivel din 2003. Spaţiile finalizate în primul semestru au totalizat 37.000 metri pătraţi, faţă de 28.000 de metri pătraţi în anul 2003, potrivit unui raport CB Richard Ellis (CBRE). Asta în condiţiile în care sunt în construcţie proiecte de circa 370.000 metri pătraţi cu finalizare în 2011-2013, din care mai puţin de o treime în acest an.
Totuşi, pentru a doua jumătate a anului sunt anunţate livrări totalizând 110.000 de metri pătraţi, printre cele mai importante proiecte fiind Maritimo Constanţa, extinderea Băneasa Shopping City Bucureşti, European Retail Park Botoşani şi Galleria Arad.
"Chiar dacă stocul este scăzut comparativ cu anii anteriori crizei, livrările şi în special livrarea de noi construcţii sunt în creştere. La sfârşitul lui 2010, doar 17% dintre centre erau în construcţie şi în prezent mai bine de 22% au acest status", se arată în raportul CBRE. Livrarea de noi construcţii este axată pe oraşe considerate centre universitare, precum Bucureşti (aproximativ 388.000 studenţi), Craiova (cu peste 37.000 studenţi) şi Constanţa (40.000 studenţi).Totuşi, sunt oraşe precum Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, fiecare cu un număr considerabil de studenţi (totalizând 100.000), care nu au proiecte în construcţie.
Analiştii de la CBRE au remarcat că există cerere pentru centrele comerciale prime şi cele secundare. "Pentru anumite centre comerciale dominante se înregistrează o cerere în expansiune, ceea ce duce la o uşoară creştere a chiriei de bază, în timp ce, pentru spaţiile secundare, chiria de bază s-a stabilizat şi în unele cazuri s-a transformat în chirie procentuală. La fel ca şi în 2010, Capitala reprezintă un magnet pentru comercianţi şi dezvoltatori, iar activitatea continuă să se concentreze aici", se mai arată în studiul citat. Chiriile medii au rămas con