Zeci de copii talentaţi au inaugurat, aseară, la Orşova, o Agoră a nonviolenţei. Este un proiect lansat în amintirea lui Andrei Goreci, elevul doljean înjunghiat la Craiova, în apropierea liceului în care învăţa.
Iniţiatorii acestui proiect vor să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului violenţei. Mesajul este că violenţa poate fi înlocuită de activităţi artistice creative, iar tinerii trebuie implicaţi în viaţa comunităţii prin participarea la acţiuni de combaterea comportamentelor violente.
„Este un proiect care vrea să dea posibilitatea tinerilor să-şi dezvolte şi să-şi promoveze creativitatea, aptitudinile artistice, ca şi alternativă la comportamentul violent.
Agora nonviolenţei este un spaţiu de manifestare pentru tineri”, ne-a spus Diana Neamţu, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj.
În cele cele peste două ore de spectacol, participanţii au prezentat piese de muzică uşoară, populară, folk, dansuri populare, moderne şi clasice.
„Prin acest eveniment, încercăm să oprim violenţa. Încercăm să le arătăm tuturor, copiilor în special, că violenţa nu este o cale de a te exprima. Încercăm să le spunem că violenţa ne face foarte mult rău şi să-i facem să înţeleagă că e mai bine să trăimi liniştiţi şi fericiţi”, ne-a spus Anisia Bitia, o tânără de 16 ani.
Este o campanie de promovare a toleranţei şi a respectului reciproc, prin care tinerii să pledeze pentru voluntariat, nonviolenţă, cultură şi sport.
„Consider că tinerii vor încerca să fie mai buni cu ei şi cu ceilalţi şi, pentru că, la noi, în judeţ, există multe etnii, să fie toleranţă în primul rând şi să nu se facă diferenţe între ei: tineri cu posibilităţi reduse sau tineri etnici”, ne-a spus Lili Necula, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Mehedinţi.