Proiectul de infiintare a unei unitati de producere a biodieselului in comuna Popesti a trecut de faza intocmirii raportului de mediu, urmand o dezbatere publica pe 12 august. Agentia pentru ProtectiaMediului Iasi a pus la dispozitie, spre consultare, raportul de mediu, incepand cu 24 iunie, la sediul institutiei. Documentul a fost intocmit cu scopul de identifica si evalua posibilele efecte ale implementarii planului de urbanism zonal asupra mediului.
Unitatea de productie a biodieselului va avea o capacitate de productie proiectata de 20,37 tone pe zi, respectiv 4.481 de tone pe an. Timpul de productie va fi de 24 de ore pe zi, 220 de zile pe an. Materia prima este uleiul de rapita, obtinut in cadrul aceleiasi investitii, prin valorificarea culturilor de rapita de pe terenurile cultivate din zona. Capacitatea instalatiei de prelucrare este de 50 de tone de seminte pe zi. Investitia este finantata din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, prin Masura 123, de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Fabrica va fi amplasata pe un teren de 9.000 de metri patrati, ce are momentan folosinta arabila, situat in extravilanul comunei Popesti.
Plantarea culturilor de rapita a luat amploare, fiind o afacere profitabila pentru multi producatori agricoli din judetul Iasi. De la 255 de hectare cultivate cu rapita in 2004 in judetul Iasi, s-a ajuns la peste 12 mii in prezent. Cresterea este de 40 de ori in numai opt ani.
Cu toate ca rapita este o mare consumatoare de elemente fertilizante din sol, proprietarii de terenuri sunt atrasi de pretul de valorificare al plantei, de doua ori mai mare decat cel al porumbului.
Proiectul de infiintare a unei unitati de producere a biodieselului in comuna Popesti a trecut de faza intocmirii raportului de mediu, urmand o dezbatere publica pe 12 august. Agentia pentru Pro