Nu ştiu ce spun statisticile despre numărul meseriilor existente pe lumea asta, dar ştiu că unele locuri de muncă pot provoca o creştere alarmantă a nivelului de stres angajaţilor. Iar stresul în exces provoacă depresie şi probleme de somn. Angajaţii care adoră munca lor trăiesc mai mult şi sunt mai fericiţi! Astăzi vă propun să o cunoaştem pe Andrada Berceanu, fericită, pentru că e pasionată de meseria ei de sculptor în ciocolată.
Rep.: Cine este Andrada Berceanu?
Andrada Berceanu: Sunt absolventa Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş. Am 25 de ani şi potrivit studiilor aş fi profesoară de istorie!
Rep.: Ai părăsit catedra!
AB.: Da, din primăvara acestui an, după reducerile de tot felul, m-am decis să-mi aleg un alt drum.
Rep.: O meserie dulce!
AB.: Întotdeauna mi-a plăcut să prepar dulciuri. Prima mea operă de artă au fost nişte clătite, pe la 14 ani, pe care le-am făcut fără să se lipească de tigaie!
Rep.: De unde luai reţetele?
AB.: Din caietul de reţe al mamei, la început, apoi am încercat să mă perfecţionez, să le dezvolt, să le modific, pentru că îmi place să realizez prăjituri şi torturi tot mai frumoase, mai gustoase şi mai aspectuoase. Mama nu s-a supărat că am depăşit-o, chiar se bucură, asta însemnând că a fost un profesor bun depăşit de elev!
Rep.: Ai urmat şi ceva curs de specializare?
AB.: Am avut privilegiul de a urma un curs al maestrului cofetar Silvian Miron, care sculptează în ciocolată. Cursul a avut loc la Constanţa, un curs intensiv destinat celor care vor să devină specialişti în modelarea ciocolatei. Am avut cinci ore de teorie şi 15 ore de practică, foarte strâns a fost programul, aşa că deşi am fost la Constanţa, nu am apucat să văd marea!
Rep.: Ce ai realizat din ciocolată?
AB.: Am făcut cai de ciocoltaă, potcoave şi medalioane…însemne ale unei vechi pasiuni, călăria. @