Leul a fost mai puţin afectat de turbulenţele iscate pe pieţele financiare europene de subiectul Italia începând de pe 7 iulie, înregistrând o depreciere în raport cu euro mai mică decât forintul şi zlotul, remarcă analiştii Erste.
"Cursurile de schimb rămân principalul canal pentru schimbările în evaluarea riscului. Toate monedele din Europa Centrală şi de Est au înregistrat pierderi după ce randamentele obligaţiunilor italiene au început să urce. Cel mai mare impact s-a văzut pe forint, într-un context în care ascensiunea francului elveţian la un maxim istoric a realimentat temerile legate de clienţii cu credite în valută", comentează analiştii băncii austriece.
Potrivit datelor de piaţă, leul s-a depreciat cu 1,6% în raport cu euro în contextul temerilor privind o eventuală alunecare a Italiei în vârtejul crizei datoriilor suverane, spre deosebire de forint care a pierdut aproape 4%. Şi zlotul polonez a fost mai afectat decât leul, înregistrând o pierdere de 2,5%, însă în acelaşi timp coroana cehă sau lira turcească au rezistat mai bine presiunilor cauzate de creşterea aversiunii la risc a investitorilor.
Pe de altă parte, randamentele titlurilor de stat româneşti nu numai că nu au fost duse în sus, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în cazul Croaţiei, ci chiar Ministerul Finanţelor a reuşit să emită obligaţiuni cu randamente în scădere, spre 6% pe an. Acesta este considerat a fi unul dintre efectele deja vizibile ale îmbunătăţirii ratingului de ţară din partea Fitch. O influenţă negativă a turbulenţelor a putut fi sesizată la nivelul CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care a urcat iniţial spre 270 de puncte de bază (2,7%) în cazul României, pentru ca în ultimele zile să revină la 259 de puncte. Pentru Ungaria, CDS-urile au rămas la peste 300 de puncte.
Ieri leul a început şedinţa de