Romania a ajunssingura tara din Uniunea Europeana care nu a reglementat confiscarea averilordobandite ilicit. Observand faptul ca autoritatile de la Bucuresti dezbat dezor problema fara sa ia nicio decizie, Comisia Europeana a tras un nou semnalde alarma si a cerut, miercuri, Romaniei sa gaseasca o solutie cat mai repede. Vor reusi politicienii sa treaca peste interese si, de la "gargara anticoruptie" sa ajunga la fapte concrete? Vezi ce spun analistii.
"Lupta anticoruptie trebuie sa fie o prioritate si sa fie coordonata cu ajutorul unei noi strategii anti-coruptie robusta", a declarat Marc Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Vedeti declaratia acestuia in clipul de mai jos.
DailyBusiness Video: Declaratiile purtatorului de cuvant al Comisiei Europene
Cum de a ajuns Executivul de la Bruxelles sa lanseze astfel de mesaje categorice? "Pentru ca nu mai are incredere in autoritatile de la Bucuresti", afirma analistul Ilie Serbanescu. "O scalda, de luni de zile, cu necesitatea confiscarii averilor ilicite, fara insa sa ia nicio masura", a declarat acesta.
Asta in timp ce dosarele de coruptie treneaza, iar unele au ajuns sa se prescrie. Altfel spus, cei anchetati au scapat basma curata.
"Sanctiunile aplicate ca urmare a constatarilor facute de Agentia Nationala de Integritate sunt putine la numar", noteaza raportul Comisiei Europene, precizand ca dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instante, comisiile disciplinare au aplicat sanctiuni in doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5 - simple avertismente!
Potrivit raportului, "cele mai multe hotarari ale instantelor privind cazurile de conflict de interese in domeniul achizitiilor publice sunt pronuntate, in general, prea tarziu".
Politicienii, lobby-istii si cercurile de interese
Traian Base